EL DOCUMENTAL

"La memòria dels aiguats" és un documental que produeix Ràdio i Televisió d'Andorra en el marc de l'exposició "30 anys de les inundacions del 1982: de l'aiguat extraordinari a la recuperació solidària", del Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya (CENMA) de l'Institut d'Estudis Andorrans, la Fundació Julià Reig, el Museu del Tabac i l'Arxiu Nacional del Govern d'Andorra.
El documental l'hem plantejat a partir dels records i de les experiències viscudes pels qui van patir els aiguats del 1982 i els seus efectes. En aquest bloc es pot seguir la cronologia de la producció, saber quines persones anem entrevistant i veure íntegrament les entrevistes.
Tothom que ho vulgui pot participar, opinar i col·laborar en aquest projecte. Entrant a la pàgina "col·labora", expliquem què s'ha de fer si algú ens vol explicar la seva experiència. L'estrena de "La memòria dels aiguats" per Andorra Televisió l'hem prevista per la nit del 7 de novembre, 30 anys després dels aiguats.

El documental

sinopsi

Després de dos dies de pluja contínua, entre el vespre del 7 de novembre del 1982 i la matinada del dia següent, els rius baixaven amb una força excepcional que arrasava tot el que s'interposava al seu pas. Després de l'aiguat, durant el matí del dia 8, la població va començar a veure les destrosses enormes a les instal·lacions públiques, als negocis privats i a molts habitatges particulars. La calma trista d'aquelles primeres hores es va convertir en moments dramàtics per a les dotze víctimes i diversos desapareguts que provocà l'aiguat i per les pèrdues que deixaren moltes persones i famílies senceres en una situació molt precària.
Les iniciatives personals i públiques sorgiren del caos en què estava immersa Andorra. La solidaritat entre els habitants del país va ser el començament per superar la que, possiblement, va ser la major tragèdia que ha viscut Andorra.
Moltes experiències personals que s'han anat incorporant a la memòria col·lectiva, i que passats trenta anys, encara són molt presents en una bona part de la població. Alguns d'aquests testimonis els hem recuperat al documental La memòria dels aiguats.


crèdits 

Un documental dirigit i realitzat per Lluís Casabella Vehils
amb la col·laboració de Yasmina Canedo i Francesc Robert

Música original Oriol Vilella 

'El sol es pon'
Lletra i música Fano Pallarés
Interpretada per Madretomasa
enregistrada a Alzinareth Studios per David Carmona
mesclada i masteritzada per David Carmona

Imatges addicionals de Xavi Fajardo

També han col·laborat
Natàlia Solé
Ferran Costa
Robert Lizarte
Josep Ll. Trabal 

Una producció de Ràdio i Televisió d'Andorra 


fitxa

Títol : La Memòria dels Aiguats
Any: 2012
Idioma: català
Temps: 55'
Format: HD 1280x720p 25fps

1 comentari:

  1. De vegades la memòria es la única manera de no repetir els mateixos errors dos vegades, malauradament errors d'ubicació de certes construccions encara se’n fan (Ex: Valira nova). Felicitats per donar a conèixer aquesta tragèdia a les noves generacions (els nostre fills). En un futur, estaria be un documental sobre l’allau d’Arinsal, recalcant les zones de perill d’allaus i les construccions que s’hi troben...

    ResponElimina

Des de Ràdio i Televisió d'Andorra et donem les gràcies pel teu comentari. En breu es publicarà al bloc.